Annons
Annons


Lilla Chrystelle besöker Carl Eldh Atelje


IMG_3519
Jag gick grundskolan och gymnasiet på Franska Skolan intill Johannes kyrka som ligger uppe på en kulle mitt inne i stan. Det var en fantastiskt bra skola som jag kommer vara evigt tacksam. En utav många saker jag tog med mig var kultur. Skolan såg till att vi fick besöka nästan alla stockholms konstmuseer och vi hade mycket levande lektioner där konsten, teater, opera fick lov att ta stora platser. Jag som till naturen är lagd väldigt åt det kreativa hållet frodades under dessa lektioner och jag sög åt mig all kunskap som en svamp.
IMG_3571
IMG_3563
IMG_3529

CE1IMG_3526
Efter skolan så har jag verkligen försökt hålla uppe mitt intresse för konst, teater och opera inte lika mycket. Carl Eldhs ateljemuseeum hade jag faktiskt inte besökt tidgare men har länge velt åka dit sen jag såg Ida Sjösteds kollektion som plåtats där i vackert vinterljus. Så när Annika ringde en dag när jag satt hemma och planerade lite kommande jobb och ett besök till ateljen så föreslog jag att vi skulle åka dit och äta lunch i krockarna. Så vi mötes upp på odenplan och det var riktigt varmt den här dagen i maj, mitt i värmeböljan. Från odenplan tog vi en buss som stannade längst ner på sveavägen och knatade igenom Bellvue parken upp till ateljen. Vilken otroligt vacker och magisk plats. Huset är ritat utav hans vän och kollega Ragnar Östberg som även ritat stadshuset här i Stockholm. Där Eldh var med och samarbetade. Han stog för den konstnärliga utsmyckningen utav stadshuset och skapade vackra skulpturer som står i stadshus trädgården ännu idag bland annat den kända Sången och Dansen i brons som är placerade på balustraden mot Riddarfjärden.
IMG_3565
IMG_3569
IMG_3493
CE2
IMG_3488

Annons

IMG_3515

Huset är fyllt med skulpturer han skapat och flera ansikten känner man igen. Det finns även ett litet rum som är fyllt med konst som han själv samlat på sig. Tycker alltid det är intressant att veta vart stora konstnärer själva gillar förutom det som dom skapar, vad inspireras dom utav?

Förra hösten besökte jag Carl Milles museeum och atelje och deras konst är samtida. Har du inte besökt Carl Milles kan jag verkligen rekomendera det med. Speciellt på våren sommaren och hösten så man kan njuta utav den stora och vackra trädgården med.
IMG_3466
IMG_3567
IMG_3468

Under vårt besök där så var det en skolklass med småttingar där på studiebesök och dom satt alla stilla på bänkarna och lyssnade på guiden och ställde nufikna frågor. Det var nästan som en resa tillbaka i tiden och jag kunde riktigt se lilla Chrystelle sitta där på bänken och jag tror att om hon skulle titta bakåt och få syn på mig så skulle hon nog vara rätt stolt.

IMG_3498

Foto: Annika Salomonsson Redigering: Jag

Kommentera | Translate


AnnonsLaddar