Annons
Annons


Diversity… is it just a trend now?


IMG_9349

För en vecka sedan så var det ju internationella kvinnodagen. Jag hade blivit tillfrågad veckan innan om jag ville gå modell för Gudrun Sjöden som skulle ha en visning dedikerad kvinnan och mångfalden. Kändes väldigt kul att bli tillfrågad. Gudrun Sjöden är en utav dom mest framgångsrika svenska klädföretagen i Sverige och hennes lednings grupp består mestadels utav kvinnor.  Några dagar innan visningen så släppte Svenska Dagbladet en stor artikel och intervju med Gudrun där hon pratade bland annat om kvinnor i arbetslivet. Jag har inte läst artikeln själv men vissa utdrag från den. Många har tagit illa upp utav saker hon sagt i artikeln så det var mycket snackisar kring det dagarna innan och backstage på visningen. Det kändes ändå kul att få vara delaktig i någonting så fint där man hyllade alla utseenden, kroppsformar nationaliteter, ursprung och framförallt kvinnan på självaste kvinnodagen. Efter visningen så hände det dock en grej backstage. Min vän Iman blev diskriminerad och förolämpad utav Gudrun Sjöden själv. Hon talade nedvärderande och kommenterade hennes hijab som hon bar och snackade om någon demonstration som pågått emot hijabbärande under dagen som hon tydligen verka sympatisera med. SJUKT opassande om du frågar mig… Jag trodde vi var där för att hylla kvinnan, kvinnans frihet och mångfalden? Hur blev det till att den som i slutändan står bakom varumärket som vi firar agerar islamofobiskt mot en modell som ställt upp på hennes visning gratis? När jag fick höra om det här så vart jag chockad fast ändå inte. Självklart så kände jag med min vännina Iman som blivit diskriminerad på ett så elakt sätt. Det är hennes frivilliga val att bära hijab och det måste vi alla respektera. Jag skulle bli jätte förolämpad om någon kom och kommenterade vad jag har för kläder på mig, det är väl ingen annans ensak? Vi bor ju i ett fritt land så varför inte vara fria?

Annons

IMG_9341

Allt det här har fått mig att tänka på dagens klimat. Jag har bloggat i november i 12 hela år, det är en väldigt lång tid. Jag har lärt mig mycket om detta yrket som influencer… men allting har jag också fått lära mig själv. Det har inte varit någon där som har varit min manager som hjälpt mig att hitta samarbeten osv. Fram tills för några år sedan när jag blev head huntad till Metro Mode. Självklart blev jag jätte glad för det, ”äntligen” var nog känslan jag kände. Men samtidigt så var det mycket annat som hände inom mode branschen och influencer världen. Man märkte en tydlig efterfrågan på någonting annat. Marknaden hade cravings för en omskakning. Man började bla se mer mörka modeller överallt och plötsligt ville alla samarbeta med en och överallt så hörde jag hur folk tyckte man var lite ”exotisk och aktuell”. För mig märktes det tydligt för det var som att en dörr som alltid varit stängd plötsligt öppnades och man vart välkommen in. Jag tror fortfarande att jag personligen fått kämpa lite hårdare i denna bransch än vad någon annan som har ljus hy fått göra och upplever det på sätt och vis fortfarande så. Men jag krigar och kämpar vidare. Jag älskar mitt jobb och allt som det för med sig. Jag är väldigt tacksam för alla här på Baaam och Aller som verkligen hjälper en och stöttar en till att utvecklas och bli bättre.

IMG_9344

Med det sagt så blir det väldigt obekvämt när ett så stort varumärke som Gudrun utnyttjar mångfald för att utåt sett verka politisk korrekt men i slutändan så har hon ändå islamofobiska  åsikter? Jag är glad att jag fick spendera dagen med alla fantastiska kvinnor som var där men jag ångrar att jag gick visningen. Men gjort är gjort och det bästa jag faktiskt kan göra nu är att berätta för er. Allting är inte alltid så perfekt som det kan se ut på bilderna. Våga fråga, våga ifrågasätta och var nyfiken. Endast så kommer vi kunna förhindra att såna här saker sker. Medvetenhet och ställningstagnde är nyckeln till förändring.

IMG_9352

Kommentera | Translate


AnnonsLaddar