Annons
Annons


Can I wear this turban or is it cultural appropriation?


IMG_3762
IMG_3747
IMG_3764
IMG_3748

IMG_3775

IMG_3779
IMG_3784

Just nu är jag så otroligt trött på mitt naturliga hår. Det är därför jag mest rockar mina peruker. Jag har funderat fram och tillbaka på vad jag kan göra med mitt hår och hur jag vill se ut till hösten. Jag känner att det är en major change on it’s way. Jag är sugen på en helförändring och testa något jag inte gjort förut. Jag har ju såklart en plan på vad jag vill göra men jag är inte riktigt redo att avslöja vad ännu, ifall jag ångrar mig. Jag trivs ju bra i peruk men jag vill ha en frisyr som inte kräver så mycket utav mig.

Annons

Har ni några bra knep när ni har en dålig hårdag? Jag har några tips jag kan dela med er i ett separat inlägg men här är ju ett utav dom. Turbanmössan! Från att sett lite vild ut till att se bra ut med den här mössan.  Det är verkligen en hjälte i nöden.

IMG_3773

För ett tag sen så frågade min vän Sara om det skulle vara okej för henne att också bära turban? Jag förstod egentligen inte varför hon frågade för  det är ju en självklarhet att hon också kan rocka det. Hela diskussionen om det här med kulturellt anslag kom upp. I USA har debatterna kring kulturellt anslag varit stora och många och jag känner hur vi här i Sverige också tar efter amerikanerna med att diskutera sånt. För mig är turbanen så kulturellt betingad pga mina föräldrars härkomst. I Kongo bär både kvinnor och män olika typer av kulturella huvudbonader. Mannen bär en speciell hatt till de traditionella kläderna och kvinnor kan knyta som en turban i håret. Ni har säkert sett mig bära den nån gång. Turbanen tillhör så många olika kullturer så det är svårt att ”claima” den endast till sin egen kultur. Men snälla ni tänk efter innan ni sätter på er saker och ting. När jag var på summerburst festivalen så var det en idiot som klätt sig i en sån här klassisk indian krona med fjädrar som han dansade runt i som en idiot och tyckte han var rolig. Asså vita män dödade indianerna och tog deras mark så det kanske inte är så jätte passande att du dansar runt i den här kronan och hånar deras kultur?! Just saying… En annan gång blev jag påhoppad på instagram av en vit amerikansk man som tyckte jag skulle ta av min blonda peruk för att han upplevde det som att jag hånade hans medsystrar och för honom så finns det inte mörkhyade människor med naturligt blond hår. Synd för honom för jag försöker inte håna någon med mitt val av hårfärg. Jag älskar att vara blond och insett att det klär mig och mitt utseende väldigt bra. Jag tyckte han fick över gränsen. Sen måste jag säga att i visa delar av världen så bor det vackra människor med en hudfärg många toner mörkare än min och som har naturligt isblå ögon och blond lockigt hår, så….

IMG_3783

Sen kan jag tycka många utav dessa diskussioner är så överdrivna och tagna på för stort allvar. Alla som inspireras av en kultur försöker inte håna den utan kanske hylla den istället. Jag tycker det är helt ok att inspireras av olika kulturer så länge man inte gör någon upprörd. Men det är en hårfin gräns och så olika från person till person vad man tycker i denna svåra fråga. Men våga göra lite research och fråga dina vänner och människor runt omkring dig.

 

Photo: Frank Cobra edit: Me

8 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar